Viinistä nauttiminen ei ole tekniikkalaji. Kyse on positiivisista tuntemuksista jotka voivat syntyä hyvästä seurasta tai erityisestä hetkestä, vaikka et kiinnittäisi pätkääkään huomiota siihen miten viini on tarjoiltu. On kuitenkin selvää että oikeilla tarjoilutekniikoilla viinielämystä voidaan parantaa ja syventää.
Neljästä perusasiasta huolehtiminen varmistaa oikean tarjoilutekniikan:
1. Viinin varastointi
Ideaalit olosuhteet niin kosteuden kuin lämpötilankin suhteen eivät aina ole saavutettavissa kotioloissa. Olennaisinta olisikin vähintään minimoida lämpötilavaihtelut, vaikka viiniä sitten säilytettäisiinkin jonkun asteen täydellisyydestä poiketen. Varastointiolosuhteiden lisäksi on tärkeää tietää kunkin viinin suositeltava varastointiaika. Aina ei ole mahdollisuutta antaa pullon makoilla säilytyksessä täyteen potentiaaliinsa saakka, mutta harmillisinta olisi säilyttää viiniä liian pitkään ja todeta pettymys kun lopultakin viinin kaataa lasiin. Suomalaisille saatavilla olevista viineistä säilytysikää voi tutkailla vaikkapa Viinilehden viinihausta tai Viinistä Viiniin -mobiiliapplikaatiosta.
2. Oikea tarjoilulämpötila
Myytti viinin tarjoamisesta huoneenlämpöisenä ei ole pitänyt paikkaansa ikuisuuksiin. Aiemmin huoneiden lämpötilat olivat alhaisempia ja silloin tämä muistisääntö saattoi vielä jotenkin toimia. Liian lämpimänä tarjoiltu viini päästää alkoholin ja tanniinit päärooliin, hennompien aromien kuten hedelmäisyyden, kukkaisuuden tai mausteisuuden jäädessä taka-alalle. Liian viileä viini puolestaan ei sitten maistu juuri millekään, niin virkistävää kuin se muutoin saattaa ollakin.
Oheisesta taulukosta voit helposti tarkistaa eri rypälelajikkeista tehtyjen viinien ihanteelliset tarjoilulämpötilat.
3. Viinin dekantointi
Viiniin ilmaaminen eli dekantointi on usein hyvinkin aliarvostettu toimenpide ja moni mieltää sen hyödyt vain vanhempien viinien sakan poistamisessa. Kuitenkin oikeastaan kaikki viinit hyötyvät dekantoinnista, jopa kuohuvat viinit. Viini sisältää sulfiittia, mikä suojaa viiniä sen ikääntyessä. Nuorien viinien osalta sulfiitti peittää alleen osan viinin hedelmäisyydestä ja ne saattavat sen johdosta tuntua ”tiukoilta”. Viinin altistaminen hapelle poistaa sulfiittia ja vapauttaa hedelmäisyyttä, eli tuo viiniin lisää makua. Dekantointu viini tarjoaa lähes poikkeuksetta maistajalleen enemmän luonnetta ja syvyyttä. Tätä on helppo vertailla vaikka kotioloissa ja maistaa dekantoidun ja dekantoimattoman viinin ero.
Aitojen makuhyötyjen lisäksi dekantointi lisää myös juhlallisuutta ja hauskuutta. Karahveja on saatavilla arkisista versioista kauniisiin, jopa veistoksillisiin koriste-esineisiin.
4. Oikein valittu viininlasi
Neljäkymmentä vuotta sitten Riedel havaitsi viinilasin muodon ja koon merkityksen viinin maun korostamisessa. Yllättävän monelle kuluttajalle ja jopa viinin ystävälle viinilasi on silti edelleen vain väline joka siirtää nesteen pullosta suuhun. Viinissä on kyse nautinnosta ja oikealla lasivalinnalla tähän nautintoon voidaan merkittävästi vaikuttaa positiivisesti. Kyse ei ole siitä että jokaisen tulisi hankkia kotiinsa kaikki mahdolliset eri rypäletyypeille valmistetut viinilasit. Useimmilla meistä on yksi tai muutama suosikkiviinityyppi, niin puna- kuin valkoviineissäkin. Lempiviiniäsi varten oikeanlaiset ja niille tarkoitetut lasit kannattaakin hankkia. Ennen lasien hankintaa voit vaikkapa etsiä tämän sivun ravintoloista itsellesi sopivan ja käydä testaamassa.
Miksi lasilla on väliä?
Jokainen viinikulaus tarjoaa meille 4 perustuntemusta, joista kaikilla on olennainen merkitys kokonaisnautintoon: tuoksu, rakenne, maku sekä jälkimaku. Viinilasin maljan muoto ja koko ovat ne elementit joilla näitä perustuntemuksia säädellään tai korostetaan, mutta ennen kaikkea tasapainotetaan tavalla joka tarjoaa viinin sellaisena kuin se parhaimmillaan on.
Eri viinit tuoksuvat erilaisilta ja erilaiset asiat korostuvat. Oikean muotoinen ja kokoinen malja varmistaa että tuoksumolemyyleillä on toisaalta tarpeeksi tilaa aueta, mutta toisaalta etteivät ne pääse karkaamaan taivaan tuuliin. Jos lasi on liian pieni, tai se kaadetaan liian täyteen, et varmasti saa viinin aromimaailmasta mitään irti koska tuoksumolekyyleillä ei ole tarpeeksi ilmaa. Viiniä tuoksutellessasi, pyörittele viiniä reilusti ympäri lasia jotta aromit voimistuvat.
Viinin makuun, rakenteeseen ja jälkimakuun viinilasilla on valtava merkitys. Tietylle viinityypille tehty lasi ohjaa viinin oikeaan kohtaan suuta, riippuen halutaanko korostaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, hapokkuutta tai karvautta. Esimerkiksi tyypillinen Pinot Noir -rypäleestä tehty punaviini on hapokas viini, joka on syytä ohjata suun ja kielen etuosaan jotta viinin hedelmäiset piirteet pääsevät korostumaan. Sama viini lasista joka ohjaa juoman taaemmas, saa nauttijan vaistomaisesti kurottamaan nopeasti kohti vesilasia koska viinin hapokkuus pääsee jyräämään kaiken muun alleen.